De basis voor een gezond en comfortabel leefklimaat

Airconditioning werd vroeger vooral gezien als luxe, maar dat is tegenwoordig behoorlijk veranderd. Door de hedendaagse bouw, veel glas en platte daken, kan zelfs bij weinig zon de temperatuur in uw pand al snel oplopen. Vooral in warme vochtige zomers kan het in huis of op kantoor behoorlijk onbehaaglijk worden en in dat geval is airconditioning geen luxe maar een voorwaarde om gezond en fit te blijven.

Een comfortabele temperatuur maakt het wonen, slapen en werken een stuk aangenamer met airco. Airconditioning zorgt ervoor dat de temperatuur en vochtigheid beheersbaar blijven waardoor u betere prestaties kunt leveren. Naast koelen zorgt een airco ook voor verwarming van uw ruimte waardoor u dus zomer en winter plezier heeft van een gewenst klimaat.

Airco thuis

Steeds meer particulieren ontdekken het comfort van airco. Bij veel nieuwbouwprojecten is airco zelfs al standaard inbegrepen. Airco in de slaapkamer is zeker in Nederland geen overbodige luxe. Immers de warme zomernachten gaan hier vaak gepaard met een extreem hoge luchtvochtigheid. Benauwdheid is het gevolg. Airco filtert het teveel aan vocht uit de lucht en garandeert precies die temperatuur waar u zich prettig bij voelt. Een investering dus die zich terugbetaalt in een goede nachtrust.

Een besparing op uw energierekening

Door uw huidige verwarmingssysteem aan te vullen met airconditioning, kunt u verrassend veel energie besparen! Al onze airco´s zijn leverbaar met een warmtepomp. Daardoor kunnen ze niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Deze airco-installaties maken een dusdanig slim gebruik van buitentemperatuur of grondwarmte, dat uit 1 kW elektriciteit maar liefst 4 kW koeling of warmte kan worden geproduceerd.

Sommige toestellen zijn zelfs zuiniger dan een centrale verwarming, vooral tot aan het vriespunt. In hele koude landen is een airco minder efficiënt om te verwarmen, zelfs al blijft het functioneren bij een temperatuur tot -15º Celsius.

De vooroordelen

Vooral in ons land heeft airconditioning nog te kampen met een aantal hardnekkige misverstanden. Airconditioners zouden verkoudheid veroorzaken, de lucht uit de airconditioner zou vervuild zijn met bacteriën, waardoor het Sick-building-syndroom wordt veroorzaakt. Daarnaast zou een airconditioner veel lawaai produceren en zijn er grote bouwkundige aanpassingen vereist om een systeem te installeren. Niets is minder waar. Uit het navolgende zal blijken waarom.

Niet alleen koelen

De moderne airconditioners reguleren binnen nauwkeurige grenzen de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte. Bovendien filtert een airconditioner stof en vuil uit de lucht zodat de binnenlucht schoner wordt. Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met een actief koolfilter of een elektrostatisch filter waardoor ongewenste luchtjes en tabaksrook worden bestreden. De moderne airconditioner is een geavanceerd apparaat dat kan koelen, verwarmen, ontvochtigen, filteren en verse buitenlucht aan de ruimte toevoegen.

Niet te koud

Het verlagen van de binnentemperatuur tijdens warme dagen is cruciaal om een aangenaam binnenklimaat te creëren. In het algemeen kan worden gesteld dat bij een buitentemperatuur van boven de 25 °C een verschil van 5 °C tussen binnen en buitentemperatuur als comfortabel wordt ervaren. Wordt dit verschil groter dan ervaart men dit snel als onaangenaam en kunnen er klachten ontstaan als hoofdpijn en verkoudheid. Bovendien veroorzaakt een groter temperatuurverschil een hoger energieverbruik. Bij het maken van een koellastberekening voor een bepaalde ruimte gaan ik altijd van het bovenstaande uit.

Vermogen

De bedoeling van een airco is dat het een ruimte afkoelt. Het vermogen om een bepaalde ruimte af te koelen wordt uitgedrukt in Watt. U heeft ongeveer 42 Watt nodig per kubieke meter van een ruimte om effectief te kunnen koelen. Hoe groter de ruimte hoe meer vermogen u nodig heeft.

Luchtcirculatie

De luchtcirculatie speelt eveneens een belangrijke rol bij het realiseren van een behaaglijk binnenklimaat. Hoe hoger de luchtsnelheid, hoe sneller een mens vocht kwijtraakt. Het resultaat hiervan is een lagere huidtemperatuur wat meteen ook een van de redenen is waarom de ventilator nog steeds populair is. Het probleem met ventilatoren is echter dat ze de ruimtetemperatuur niet verlagen maar door het afgeven van motorwarmte juist langzaam verhogen. Daarnaast hebben ze ook geen effect op de luchtvochtigheid. Het verkoelend effect is veelal van korte duur en veel mensen voelen zich door de hoge luchtsnelheid die een ventilator produceert snel onbehaaglijk. Bij een airconditioner wordt de lucht via regelbare uitblaasopeningen zodanig de ruimte ingestuurd dat er sprake is van een rustige luchtcirculatie, die voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de ruimte zorgt.

Luchtvochtigheid

Naast de luchttemperatuur en de circulatiesnelheid is ook de hoeveelheid vocht in de lucht bepalend voor de uiteindelijke gevoelstemperatuur die mensen in een ruimte ervaren. Een ruimte met een lage luchtvochtigheid voelt veel koeler aan dan een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Zoals wind het effect van koude versterkt, zo versterkt luchtvochtigheid het effect van warmte. De invloed van deze warmte-factor kan behoorlijk groot zijn. De gevoelstemperatuur kan zomaar 5 tot 10 °C oplopen als de vochtigheid van 30 naar 85% stijgt! Een goede airconditioner zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in een ruimte tussen de 45 en 60% wordt gestabiliseerd.

De werking van een airconditioner

Een airconditioner zuigt lucht uit de ruimte aan en blaast dit via een koude verdamper (een soort radiator) gekoeld de ruimte weer in. Deze verdamper is gevuld met een koudemiddel dat een aanmerkelijk lagere temperatuur heeft dan de omgevingstemperatuur. Door de warmteopname uit de lucht wordt het koudemiddel in de verdamper opgewarmd waardoor gas ontstaat. Dit gas wordt door de compressor uit de verdamper gezogen en vervolgens onder hoge druk en temperatuur naar de condensor gevoerd. In de condensor wordt de opgenomen warmte afgestaan aan de buitenlucht waardoor het gas weer afkoelt en condenseert. Zo ontstaat weer koude vloeistof die naar de verdamper wordt gevoerd om een nieuwe hoeveelheid lucht te koelen. Het gas wordt dus net zolang in een gesloten circuit rondgepompt totdat de ingestelde ruimtetemperatuur bereikt is. Door het afkoelen van de lucht in de ruimte zal de in de lucht aanwezige waterdamp op de verdamper condenseren met als gevolg dat de luchtvochtigheid in de ruimte afneemt. Het condenswater dat ontstaat kan opgevangen worden in een reservoir dat regelmatig moet worden geleegd of automatisch naar buiten worden afgevoerd.

Onderhoud

Door regelmatig gebruik van de airco kan de filter vervuilen en zal de airco minder goed zij werk doen. De airco kan dit zelf aangeven door middel van een storingscode. U kunt makkelijk 1x per half de filter reinigen door hem onder stromend water te houden. Ook de achterzijde van de buitenunit kan naar verloop van tijd vervuilen (bladeren, spinnenwebben). Dit kunt u zelf oplossen door met een zachte handborstel in de richting van de lamellen te vegen.

Ik raad u aan om de binnenunit 1x per 2 jaar bij gemiddeld gebruik te laten reinigen met een bacterieel dodend middel, dit om te voorkomen dat er een muffe geur uit de unit komt!